Imatge Pel Paisatge del Botànic A l’estiu de 2006, després d’11 anys de lluita ciutadana, el Jardí Botànic de València va ser declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat, mitjançant un Decret que reconeixia els valors del Jardí, indicava la protecció a què era mereixedor i restringia a cinc les altures d’un hipotètic edifici als veïns terrenys de Jesuïtes. L’hoteler Antoni Mestre (l’amo d’Expohotel) va recórrer als tribunals perquè no estava d’acord amb les limitacions que fixava el Decret.Salvem el Botànic també va recórrer als tribunals, però en defensa de l’eradicació de tota edificabilitat, en coherència amb la història i l’evolució arquitectònico-paisatgística de la zona.

Ara, el Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat el punt del Decret que limitava les altures, i ha restablit el planejament urbanístic anterior, que hi permetria la construcció d’un macrohotel amb una altura de 44 metres. La resta del Decret de declaració BIC continua plenament en vigor. La Generalitat, acusada pel TSJ d’arbitrarietat, incompliment de sentències fermes i abús de poder, no ha considerat convenient recórrer la sentència. Salvem el Botànic sí que ha sol·licitat la cassació pel Tribunal Suprem, per entendre que la sentencia no s’ajusta a dret.

Amb aquesta nova resolució judicial, la posició de l’hoteler queda més enfortida que mai, tot al contrari que la Generalitat, que passa a estar en debilitat extrema, en reconèixer els seus propis desgavells i en renunciar a tot instrument per a reconduir el conflicte.

Ara bé, l’Ajuntament de València, que té pendent de redacció el Pla de Protecció de l’entorn del Jardí Botànic (obligatori legalment des de la declaració de BIC, o siga, des de fa més de dos anys i mig),  encara té la capacitat, l’autoritat i les eines legals necessàries per a acabar amb aquesta situació d’amenaça. L’Ajuntament -que ha declarat, per boca de l’Alcaldessa i del primer Tinent d’Alcalde, que no vol cap edifici als terrenys de Jesuïtes- ha de promoure una negociació que porte a una permuta de sòl i, consegüentment, elaborar el Pla de Protecció eliminant qualsevol edificabilitat als terrenys mencionats.

Des de Salvem el Botànic convoquem una mobilització per al divendres 15 de maig de 2009 a les 19:00 hores. CRIDA CÍVICA PEL PAISATGE DEL BOTÀNIC, una acció pública a la plaça de l’Ajuntament de València per a reivindicar l’eradicació definitiva de tota edificabilitat junt als Jesuïtes i al Jardí Botànic, i l’ampliació del Jardí de les Hespèrides fins a la Gran Via de Ferran el Catòlic.

Com en anteriors ocasions, la mobilització ciutadana pot contribuir a què els responsables polítics prenguen les decisions que alliberarien per sempre un dels espais més significatius i excel·lents de la nostra ciutat, finalitzant així de forma satisfactòria el llarg conflicte de Botànic-Jesuïtes.

Us esperem.Pamflet 15 maig 2009, Pel Botànic

Coordinadora Salvem el Botànic, recuperem ciutat
Abril de 2009
___________________________________________________

L’acte CRIDA CÍVICA PEL PAISATGE DEL BOTÀNIC incloïa la composició del lema HOTEL NO, + JARDÍ realitzat per persones estirades en terra, front a l’Ajuntament de València. A l’endemà, dissabte 16, va haver una acció conjuntament amb Marfull – Acció Ecologista Agró, consistent al desplegament d’una gran pancarta amb la llegenda HOTEL NO, + JARDÍ sobre la finca Ferca, en la intersecció del Passeig de la Petxina amb la Gran Via de Ferran el Catòlic.

ací podeu veure algunes imatges de l’acte del dia 15 i de l’acció del dia 16