Nota de Premsa de Salvem el Botànic, recuperem ciutat

València, 3 de maig de 2013
Sobre el Conveni per a la permuta dels terrenys de Jesuïtes

PER FI, UN CONVENI PER AL RESCAT DELS TERRENYS DE JESUÏTES

Segons avança el diari digital VLC News, ja està redactat i enviat al DOCV el projecte de Conveni per a la permuta urbanística que rescatarà per a sempre els terrenys de Jesuïtes, a subscriure per l’Ajuntament de València i l’empresa Expogrupo, propietària dels mateixos, la qual finalment hauria donat per bons uns termes que per ara desconeixem. El Pla Especial de Protecció de l’entorn del Botànic podria també estar a punt de passar a exposició pública.

Han calgut DOS ANYS (i ja veurem: hem de ser prudents fins a conèixer els detalls i sobretot fins que es rectifique el planejament i es culmine la permuta) per a formalitzar l’acord verbal presentat per l’Alcaldessa el 27 d’abril de 2011, en vespres de les eleccions locals.

Recordem que la ‘solució’ precedent protagonitzada per la mateixa Alcaldessa, aquella per la qual es van lliurar també per permuta 2/3 de l’edificabilitat (la de Lladró i Onofre Miquel) i que va significar tota una regalia a l’altre propietari (Expogrupo) que ara ens toca compensar a preu d’or, es va resoldre administrativament ‘del tot’ en dos anys, entre 1996 i 1998, incloent-hi les modificacions de planejament que consagraven l’acord. Ara s’han necessitat dos anys sols per a confeccionar un esborrany de Conveni, és a dir, per a formalitzar el compromís d’un acord que és ‘el principi desencadenant  de la solució’, ja que s’ha de traslladar a actes administratius (planejament i permuta) i a realitats palpables (estatus urbanístic i de propietat conseqüent, enjardinament i cessió a la Universitat de València per a ampliació del Botànic), aquestes últimes mitjançant les inversions necessàries.

Ens felicitem i felicitem tots els actors que han contribuït a la solució d’aquesta reivindicació cívica. És un èxit de la contestació ciutadana persistent, imaginativa i propositiva, que no es va conformar amb la mediocritat dels primers ‘apanyos’ i que ha seguit la travessia del desert per tal de lligar amb èxit amb una tradició cívica d’aquesta ciutat, la representada per les mítiques campanyes en favor de la Devesa del Saler i del Llit Vell del Túria, com desitgem igualment que ho assolisca la ciutadania en el cas d’El Cabanyal.

Recordem també que en els 18 anys de lluita constructiva i aportadora d’alternatives que ha sostingut la Coordinadora Salvem el Botànic, recuperem ciutat, l’Alcaldessa de València mai, ni una sola vegada, ens ha concedit entrevista, i que el consistori que governa ha litigat fins al final en els tribunals, aplegant al Suprem, en contra del veïnat i d’un marc legal que donara cobertura a la solució que ara ‘ens regala’; aliniant-se sempre, per tant, amb la defensa dels interessos del promotor hoteler amb qui ara ha aplegat a un acord.

Seguirem atentament l’evolució de l’acord.

(Veure notícies aparegudes al diari Levante-EMV)