Levante-EMV, 23/12/2001

Salvem el Botànic exigeix a Cultura que es definisca i protegisca el solar de Jesuïtes
J. L. Lluesma, València

La coordinadora Salvem el Botànic va tornar a eixir ahir al carrer per protestar contra la construcció d’un hotel al solar de Jesuïtes a la capital valenciana. En aquesta ocasió, van triar una manera de protesta molt d’acord amb les dates actuals, perquè els membres de la plataforma van acudir abillats amb un vestit de Pare Noel verd, com a símbol de les seues exigències que els terrenys es destinen al sistema paisatgístic del Botànic.

La coordinadora va repartir fulls informatius als ciutadans en què assenyalen que el Jardí Botànic, l’església de Sant Miquel i Sant Sebastià, i el col·legi de Sant Josep, «són tres monuments reconeguts i catalogats pel seu interès cultural» i que la llei valenciana del patrimoni cultural «garanteix de forma inequívoca la seua protecció i facilita l’expropiació per les possibles afeccions negatives».

Malgrat destacar que «els arguments i la mobilització ciutadana han aconseguit dels responsables públics la negociació per disminuir l’impacte de les construccions previstes» insisteixen en el fet que «falta un empresari, que vol edificar a tota costa el seu hotel».

En aquest sentit, des de la coordinadora es mostraven «molt satisfets» pel suport que han rebut dels ciutadans, però assenyalaven que «cal continuar lluitant». Així, els membres de Salvem el Botànic van aprofitar la jornada per tornar a realitzar les pintades reivindicatives al mur del solar, i també preparar una «gran acció» de protesta, que realitzaran en els primers mesos de l’any que ve.

Falta de definició de Cultura

A més, manifesten que la Conselleria de Cultura «ha denegat dos projectes d’hotel en els dos últims anys» però critiquen que «no s’haja definit amb claredat» respecte a la que consideren «necessària, ineludible i definitiva protecció del lloc» pel que és possible la presentació de nous projectes d’hotel.

La coordinadora Salvem el Botànic manifesta també que l’empresari que va presentar una querella contra els anteriors responsables de la Conselleria de Cultura «ha fracassat» i destaquen que «amb aquesta querella, l’hoteler, de pas, amenaçava les autoritats per no plegar-se als seus propis interessos i pretenia anul·lar-los mentre anunciava la presentació d’una nova proposta».

Pla especial de protecció

No obstant això, la coordinadora assegura que «qualsevol projecte d’edificació en aquest espai lliure, sempre disminuirà els valors protegits que li corresponen» per la qual cosa lamenten l’actitud de les autoritats «que tenen capacitat legal i econòmica per abordar definitivament la qüestió». En aquest sentit, apunten que l’Ajuntament de València, per la «significació patrimonial, científica i docent d’aquest espai per al conjunt de la Comunitat, va fer l’esforç de compensar dues de les tres torres, però ha oblidat protegir l’entorn del Botànic amb el pla especial que, per llei, està obligat a redactar».

Per aquest motiu, manifesten que és la Conselleria de Cultura qui deu, a través dels mitjans legals, «dictar la normativa particularitzada que la llei de protecció del patrimoni exigeix, per la qual els terrenys resultarien inedificables i forçar, si és necessari, un acord just o l’expropiació».

En aquest sentit, destaquen que la coordinadora «ofereix a les autoritats estudis rigorosos sobre valoració d’immobles i sobre propostes de configuració final de la zona al servei d’aquest programa, possible i necessari, d’enriquiment del patrimoni cultural valencià».