Nota de Premsa de Salvem el Botànic, recuperem ciutat

València, 27 d’abril de 2011
Sobre el preacord anunciat entre l’Ajuntament de València i l’empresa Expogrupo per a traslladar l’edificabilitat hostalera a l’avinguda d’Aragó i requalificar els terrenys de Jesuïtes com a zona verda.

SALUDEM LA RECUPERACIÓ DELS TERRENYS DE JESUÏTES PER A LA CIUTAT DE VALÈNCIA

Des de la Coordinadora Salvem el Botànic, recuperem ciutat saludem l’acord entre l’Ajuntament de València i el promotor Antoni Mestre que permetrà que no s‘edifique en l’entorn del paisatge Botànic-Jesuïtes.

Volem donar l’enhorabona a tota la ciutadania que, amb el seu suport actiu i il·lusió, ha aconseguit preservar un paisatge centenari, ja esdevingut emblemàtic, de la ciutat. Donem l’enhorabona al govern municipal, que ha portat a terme les negociacions, i també a l’oposició municipal que al llarg de quatre legislatures ens ha fet costat i ens ha ajudat. Per la nostra part, han sigut setze anys de treball i lluita per corregir un lamentable error urbanístic que es remunta al franquisme, la consumació del qual haguera suposat un greu desprestigi i pèrdua patrimonial per a la ciutat.

Eixe espai es recupera després d’un llarg procés en el qual han participat tots els governs de la democràcia des de 1979, i alhora ha sigut una iniciativa ciutadana en la qual ha participat la Coordinadora Salvem el Botànic i moltes altres persones, entitats i grups de València. En Salvem el Botànic no pensem que hem vençut, sinó que hem convençut. Teníem la convicció que calia evitar l’urbanicidi, i volem donar les gràcies a tota la gent, coneguda i desconeguda, que ho ha fet possible.

Esperem, com ja hem demanat, que prompte el Jardí de les Hespèrides o el Jardí Botànic s’amplien als terrenys que s’han guanyat amb l’acord, de manera que l’espai enjardinat s’estenga des del Botànic fins a la Gran Via de Ferran el Catòlic. L’ampliació ha de servir per a desenvolupar una magnífica zona cultural-educativa, que incloga també la rehabilitació de l’Alqueria situada al carrer de Gaspar Bono, una reivindicació de l’Associació de Veïns del Botànic des de fa molts anys.

Igualment, el Pla Especial de Protecció (PEP) de l’entorn del Jardí Botànic, que està en curs de redacció arran la seua declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC), haurà de recollir i plasmar l’acord, qualificant els terrenys guanyats com a espai lliure i verd. És al PEP on haurà de fixar-se la nova situació urbanística.

Salvem el Botànic es reserva una valoració completa de l’acord fins a conèixer-lo en detall. Aleshores valorarem de manera precisa la materialització final d’allò acordat. Inclosos en particular el caràcter i la ubicació concreta de la permuta.