Nota de Premsa de Salvem el Botànic, recuperem ciutat
(ací, la Nota de Premsa en castellà)

València, 29 de maig de 2012
Sobre l’anunci municipal d’un conveni per a la permuta dels terrenys de Jesuïtes

JESUÏTES: PER FI DESPRÉS D’UN ANY EN SILENCI

Cal felicitar tota la ciutadania per un acord que permetrà mantindre un espai verd únic i recuperar el valor paisatgístic d’una important façana de la ciutat. Per fi sembla irreversible que mai s’alçarà un hotel de moltes altures al costat del Jardí Botànic. Saludem que el Consistori presidit per Na Rita Barberà haja deixat el seu autisme, un canvi d’actitud al que han contribuït la pressió mediàtica, la constant intervenció dels grups municipals de l’oposició així com les iniciatives empentades per Salvem el Botànic davant la manca de formalització d’un acord verbal anunciat fa un any. Ara l’Alcaldessa ha preferit trencar el seu silenci en una mediàtica roda de premsa, fugint de respondre a les preguntes de l’oposició i als nostres constants requeriments.

Amb el conveni fet públic per l’Ajuntament de València fa uns dies, donem un important pas endavant en la solució d’un conflicte que arrosseguem des de 1969. Sí! Des del 69. Eixe any, en ple franquisme, es varen adjudicar 250.000 m2 d’edificabilitat sobre uns terrenys que, enjardinats, havien segut d’ús escolar. Més de dues dècades després, un bon grapat de ciutadans i ciutadanes ens vàrem organitzar i crearem la plataforma Salvem el Botànic, recuperem ciutat per tal de fer front a l’urbanicidi.

És eixe conveni la millor solució possible? Des de Salvem el Botànic pensem que no. Encara que tal vegada siga la millor que l’actual equip de govern municipal pot oferir a la ciutat.

  1. A falta de conèixer tots els detalls de l’operació, el que sabem és que el conveni contempla el trasllat de l’edificabilitat de Jesuïtes al nou emplaçament. No és cap novetat en la pràctica urbanística. Nosaltres mateixa, fa dos anys presentarem a l’Ajuntament una proposta sota el títol “DE JESUÏTAS A NUEVO CENTRO” que permetia el que es farà sense cap cost per a la ciutadania, sense pèrdua d’edificabilitat ni patrimoni immobiliari per a la ciutat, ni l’enderrocament d’un edifici en plena vida útil. Una solució urbanística –la nostra- que, amb humilitat, considerem més encertada que la triada per l’Ajuntament.
  1. És ben important que el trasllat de l’edificabilitat a Mestalla no supose empitjorar les condicions d’habitabilitat previstes en la zona, ni la pèrdua d’equipaments públics, qüestions que l’Ajuntament ha de garantir amb la participació i l’acord de les associacions veïnals.
  1. A hores d’ara parlar d’un conveni de permuta no és suficient. Des de Salvem el Botànicreclamem que, tal com es va fer en el seu moment amb el Jardí de les Hespèrides, es procedisca a l’enjardinament dels terrenys només es signe el Conveni amb l’actual propietari. Demorar les actuacions més enllà de 2014 ens sembla remetre’ns altra vegada a una convocatòria electoral per comptes de servir als interessos de la ciutat sobre una zona que segueix degradant-se.

4.També considerem necessària l’elaboració d’un Pla de Rehabilitació i Usos per a la totalitat de les Illes de Jesuïtes i del Jardí Botànic a integrar en el Pla Especial de l’Entorn que, com a Be d’Interès Cultural, està redactant-se. Tasca per a la qual oferim la nostra desinteressada col.laboració a la Universitat de València, en teoria la destinatària a ser la gestora d’aquest important espai urbanístic recuperat per a us i gaudi de la ciutat.

En València a 29 de maig de 2012
Salvem el Botànic, recuperem ciutat